#VIICCISM

Ens Veiem a Barcelona

VII edició del Congrés Català d'Infermeria de Salut Mental

PRESENTACIÓ

És un honor per nosaltres presentar el 7è Congrés Català d’Infermeria de Salut Mental el proper octubre de 2024 i fer-lo arribar a tots vosaltres amb una tasca que fem plegats. En un any on ens hem esforçat per mantenir la nostra societat unida, la nostra professió visible i aconseguir canvis que haurien de ser realitats i que estan essent més difícils del que pensàvem. És habitual que el Congrés Català s’acosti a indrets diversos de la nostra geografia, i el congrés d’enguany, el nostre congrés, el congrés de totes les infermeres de Salut Mental el gaudirem a Barcelona. El Col·legi Oficial d'Infermeres de Barcelona ens acollirà amb els seus magnífics espais i ens donarà caliu en aquests dos dies d’aprenentatge compartint espais amb amigues, companyes, col·legues i professionals que fan de l’atenció a la salut mental de la sanitat catalana un emblema del que ens podem sentir orgullosos.

El lema del congrés és “Salut mental en tots els sentits”, i seran els sentits els que ens guiaran pels diferents àmbits i ens aportaran una visió àmplia de les cures infermeres i el seu impacte profund en les persones, les famílies i la societat.

La mirada a la persona com a focus d’atenció de la nostra cura, des de l’autonomia i els respecte als drets. L’escolta a les famílies i la sintonia conjunta, formant equip de manera equilibrada. El tacte, reflectit en l’abraçada, el contacte delicat i humà, donant la mà a tots els actius socials que generen salut mental, tots aquells recursos personals i comunitaris que alleugeren el camí de la recuperació. El tast agredolç de la nostre professió, treballant per alleujar el patiment de les persones, i assaborint el dolç de l’acompanyament, la superació, el compromís professional i personal.

El nostre objectiu es crear un espai inclusiu i divers per compartir, on donar espai a les diferents realitats de dins i fora de casa nostra. Obrirà el congrés una infermera que no només parlarà d’intervencions sinó també de responsabilitat social i de com s’afronta des de altres indrets, lluny de Catalunya. Esperem que puguem recollir i traslladar tota la part que ens sembli útil i ens ajudi i inspiri en la nostra pràctica diària. Proposarem tallers per a treballar intensament i de forma pràctica temes d'interès. Permeteu-me un agraïment especial al comitè organitzador i científic que com cada any acompanya, col·labora i facilita que es pugui du a terme aquest espai de convivència, aprenentatges i vivències de manera altruista i amb la responsabilitat i compromís. Us convidem a submergir-vos amb tots els sentits en aquests dos dies, 17 i 18 d’Octubre de 2024 d’una manera immersiva per aconseguir fer avançar la nostra meravellosa professió.

Us hi esperem.

ASCISAM som totes, el Congrés és de totes.


#VIICCISM

Al octubre tornarem a sorprendre't, en la VII edició del Congrés Català d'Infermeria de Salut Mental.
Ens veiem a Barcelona!

2 Dies

Intensos, transformadors, vivencials i rics en coneixements apresos.

22 Ponents

Comunicaran amb les seves ponències les seves experiències, coneixements i sentiment.

COIB

(Col·legi oficial d'infermers i infermers de barcelona) Corporació de dret públic i estructura democràtica, reconeguda i emparada per la Constitució


Ponents


    Comité organitzador


      Comité científic


        PRE-PROGRAMA

        Programa VII Congrés Català d’Infermeria de Salut Mental

        Staff del congrés

        La benvinguda per part del nostre equip

        Aquest es una altra text amb relació de l'event de la programació. Es pot utilitzar la quantitat que es vulgui.

        45mins

        Sala 1

        Tots els publics

        Unitats funcional de recuperació i projecte de vida

        Ponent: Cristina Galan Contreras.
        Infermera especialista en Salut Mental HU Institut Pere Mata.

        Paper de la infermera referent en TLP, el valor de l'enfoc multidisciplinar

        Ponent: Gala Margelí Gutiérrez
        Ponent: Gala Margeli. Infermera especialista en Salut Mental. Postgrau en Diagnòstic i tractament del Trastorn límit de la personalitat. Instructora de Mindfulness-based Addiction Recovery (MBAR).

        El sentit de la salut mental perinatal.

        Ponent: Ester Roda Guillén
        Infermera especialista en Salut Mental. Llicenciada en Antropologia. PhD. IPA en Salut Mental Perinatal. Hospital Clínic Barcelona.

        Nou model d’atenció a la complexitat en TCA infantil i juvenil: Unitat Terapèutica Minerva

        Ponent: Angeles Ponce
        Infermera Especialista en Salut Mental. Cap d’àrea de Salut Mental de l’hospital sant Joan de Déu, Barcelona.

        La Terapia familiar sistèmica un calidoscopi per la salut mental

        Ponent: Tali Company i Blanch
        Infermera especialista de salut mental i Terapeuta familiar sistèmica. Xarxa de Salut Mental i Addiccions (Institut d'Assistència Sanitària)

        Acollida de les famílies i persones amb diagnòstic de TEA

        Ponent: Ares Sentenach Carbo
        Infermera. Área de Endocrinologia- Hospital Sant Joan de Déu Institut de Recerca Sant Joan de Deu, Child and Adolescent Mental Health Research Group. Doctoranda de Enfermería en la Universidad de Lleida (UdL).

        Taller 1

        Recuperació de les addiccions basat en Mindfulness: trencant les cadenes del patiment.

        Taller basat en el programa de Recuperació d’Addiccions Basat en Mindfulness (MBAR sigles en anglès) desenvolupat pel Dr. Dr. Paramandhu Groves en col·laboració amb la Valerie-Vimalasara-Mason John que s’imparteix des del 2005 al National Health Service i al Sistema Català de Salut des del 2020 a la Clínica Llúria (Fundació CPB). Els objectius del taller són: presentar els conceptes claus i la metodologia del programa, exposar els beneficis que aporta la pràctica de mindfulness i realitzar exercicis pràctics de mindfulness per tal que els participants experimentin en primera persona que passa amb el cos i la ment.

        Ana Maria Soto Munera

        | Infermera especialista en Salut Mental. Coordinadora d’infermeria Clinica Lluria Barcelona. Fundació CPB. Instructora de mindfulness dels protocols internacionals: programa de recuperació de les addiccions basat en mindfulness MBAR.

        Miquel Ragull Puig

        | Infermer especialista en Salut Mental. Cap d'infermeria del area de salut mental i addiccions. Instructor de mindfulness dels protocols internacionals: programa de recuperació de les adiccions basat en mindfulness MBAR.

        Taller 2

        Tips per a elaborar un bon menú de recerca en infermeria de salut mental.

        Vols potenciar i millorar la teva pràctica clínica fent ús de l'evidència científica? Vols conèixer estratègies i recursos per a investigar, escriure o publicar els teus resultats de recerca? No importa el teu nivell formatiu en recerca, en aquest taller compartirem suggeriments i recomanacions, adaptant-nos a les teves propostes i necessitats, perquè tinguis els millors ingredients per elaborar un bon menú de recerca en infermeria de salut mental.
        Dr. Antonio R. Moreno Poyato | Infermer especialista en salut mental. Professor del departament d’infermeria de Salut Pública, Salut Mental i Materno-Infantil de la Facultat d’Infermeria, Universitat de Barcelona Vicedegà de Recerca i Relacions Internacionals Facultat d’Infermeria, Universitat de Barcelona.

        Marta Domínguez del Campo

        | Infermera especialista en salut mental Infermera referent en recerca, Parc Sanitari Sant Joan de Déu Professora, Campus Docent Sant Joan de Déu

        Ana Ventosa Ruiz

        | Infermera especialista en salut mental Infermera Hospital de Dia L’Hospitalet de Llobregat, Benito Menni CASM Professora del departament d’infermeria de Salut Pública, Salut Mental i Materno-Infantil de la Facultat d’Infermeria, Universitat de Barcelona

        Taller 3

        Simulació clínica en la desescalada verbal

        Una experiència immersiva en un ambient segur, emprant pacients simulats, per a perfeccionar la tècnica de desescalada verbal. Aquesta tècnica, desenvolupada per l'Associació Americana de Psiquiatria d'Emergència mitjançant el Projecte BETA (Best Practices in Assessment and Treatment of Agitation), s'enfoca en estratègies sistemàtiques per a manejar situacions d'agitació eficaces.

        Alonso Perez Toribio

        | Infermer de salut mental, Unitat Salut Mental L'Hospitalet, Institut Català de la Salut.

        Adolfo Ibáñez Ballesteros

        | Cofundador de l'Institut de Simulació en Salut Mental. EPA en Salut Mental. Docent mitjançant Simulació Clínica. Coordinador del grup de treball de Salut Mental de la SESSEP.

        Taller 4

        Abordatge de la conducta suïcida al SEM

        Conèixer l'abordatge de la conducta suïcida al SEM, específicament des de la Taula de Salut Mental-PLAPRESC. Durant el taller s'explicarà com s'aborda aquesta casuística i quins són els elements clau en la intervenció amb una persona que presenta risc de conducta suïcida.

        Pendent de confirmar


        El PSI Penitenciari i la cura en la reinserció a la comunitat:reptes més enllà dels murs

        Ponent: Laura Macià Astorch
        Gestora de casos al Programa PSI Penitenciar del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. Infermera de Pràctica Avançada d'atenció a la Salut Mental en àmbit penitenciari

        La vida és sentir i moure’s.

        Ponent: Alex Florensa Moreno
        Director del centre Eines d'addiccions. President de l'associació El recuperapersones. Màster Drogodependències. Màster en psicologia clínica. Addicta rehabilitat.

        La infermera de Salut Mental a un Servei de rehabilitació comunitària. FAQ’s a propòsit d’un cas.

        Ponent: Judith Balaguer Sancho
        Infermera especialista en Salut Mental a la URC Dr Pi I Molist Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Màster en gestió i lideratge dels Serveis d'infermeria. Doctoranda en infermeria i Salut i Professora Associada a la Facultat d'infermeria de la Universitat de Barcelona

        Itinerari en Benestar: promovent la salut integral positiva en els professionals.

        Ponent: Mar Bodas
        Infermera gestora del Servei de Salut Mental i Addiccions de la Fundació Sanitària Mollet.

        Perspectiva de gènere i professionals

        Ponent: Dolors Rodríguez Martín
        Infermera, Doctora en Antropologia, professora de la Facultat d'Infermeria de la Universitat Barcelona, Presidenta de la Comissió d'Igualtat de la Facultat d'Infermeria, Membre fundadora de la Comissió de Maltractaments i Salut (CMiS) del COIB, Membre de la Càtedra UB de Perspectiva de Gènere i Feminismes Ciutat de Cornellà.

        Lideratge i sostres de vidre.

        Ponent: Assumpció Laïlla i Jou
        Infermera especialista de SM, exdiputada i presidenta de comissió de salut i comissió de salut mental i addiccions del parlament de Catalunya. Regidora ajunt de Barcelona.
        Programa
                            VII Congrés Català d’Infermeria de Salut Mental

        Programa VII Congrés Català d’Infermeria de Salut Mental

        Tots els horaris, ponents, components, tallers, adreces i pràcticament tot el que puguis necessitar en el document PDF descarregable.

        localització

        COIB (Col·legi oficial d'infermers i infermers de barcelona)

        teatre

        direcció

        C. de Pujades, 350, Sant Martí, 08019 Barcelona
        900 705 705

        inscripció

        Inscripcions i Preus (6 preus)

        inscriu-te
        *Quota anual de soci 35€.
        Es pot formalitzar en el web de l’ASCISAM.
        *En el moment de la inscripció es triarà el taller. Donat l’aforament limitat, es respectarà l’ordre d’inscripció.

        DIRECTRIUS PER A TOTES LES PRESENTACIONS DE TREBALLS


        Les diferents modalitats en les quals es poden presentar treballs són:

        • Estudis finalitzats i amb resultats
        • Experiències (Implantació de projectes assistencials, casos clínics, bones pràctiques clíniques entre altres)
        • Projectes de recerca

        Els resums acceptats es podran presentar al congrés en els següents formats:

        • Comunicació oral
        • Pòster

        Serà el comitè científic el que determinarà el format de presentació en funció de l’avaluació realitzada, excepte en els casos en què l’autor/s sol·liciti expressament la modalitat pòster.

        Condicions generals dels treballs

        • Resum: No superior a 3300 caràcters (amb espais i excloent el títol, autors/es, bibliografia, gràfics, imatges i taules). No s’han d’incloure gràfics, taules ni cap imatge.
        • Autors/es: El nombre màxim d’autors/es és de sis persones. Ha d’incloure el nom i cognoms complets (no inicials). Aquests no es modificaran posteriorment.
        • Idioma: Els resums podran ser redactats en català, castellà o anglès.
        • Bibliografia: no formarà part del cos del treball. Serà rellevant i actualitzada. Les referències bibliogràfiques han d’ajustar-se a un sistema de citació normalitzat (ex.: Vancouver, APA, etc.).

        El contingut del resum estarà estructurat depenent del tipus de treball:

        ESTUDIS FINALITZATS EXPERIÈNCIES PROJECTES DE RECERCA
        • Títol i autors
        • Introducció
        • Objectius
        • Metodologia
        • Resultats
        • Discussió/Conclusions
        • Bibliografia
        • Títol i autors
        • Introducció
        • Objectius de l’experiència
        • Desenvolupament
        • Resultats
        • Conclusions
        • Bibliografia
        • Títol i autors
        • Introducció
        • Objectius i hipòtesi
        • Metodologia
        • Aplicabilitat dels resultats esperats
        • Bibliografia

        Formats dels treballs

        • Presentació en format PDF
        • Font o tipus de lletra
          • Font: Arial
          • Mida: 12 pts.
          • Alineació: Justificat
          • Interlineat: 1,5

        En enviar els resums és important que es tingui en compte:

        • L’enviament dels resums comporta l’acceptació de les presents normes.
        • Aquells treballs que no s’ajustin a aquestes normes, no seran avaluats pel comitè científic, quedant exclosos de la participació en el congrés.
        • S’acceptaran, per a ser avaluats, els treballs originals que no hagin estat publicats amb anterioritat (revistes, suport informàtic, web, etc.)
        • El comitè científic es reserva el dret de no acceptar resums que considerin plagi o publicació redundant.
        • Els membres del comitè científic poden presentar treballs, però quedaran exclosos dels premis.
        • La data límit de presentació dels resums de treballs del Congrés serà el dia 21 de juliol de 2024.
        • El ponent ha de ser un dels autors/es. A efectes de l’organització, la persona inscrita com a primer/a autor/a serà la responsable científica del treball i haurà d’estar inscrita i present al congrés. 
        • El Comitè Científic valorarà els resums presentats i els que siguin seleccionats seran comunicats al primer autor/a i se'ls informarà de la sala i l’ordre de la defensa / exposició del treball al congrés.
        • Via per a la presentació dels treballs
          • Els treballs podran lliurar-se a través de la web http://ccism.ascisam.cat a l’apartat “Resums”. S’haurà d’emplenar el formulari de la web.

        NORMES PER A L’EXPOSICIÓ DELS TREBALLS AL CONGRÉS


        Comunicacions orals

        • Temps de presentació de les comunicacions orals: 13 minuts (2 minuts addicionals per torn de preguntes). Es valorarà rigorosament el compliment del temps.
        • Les comunicacions orals s'han de presentar en format presentació. Els ponents poden fer ús de les diferents eines com: PowerPoint, Canva, Google Slides, Visme, entre altres. No superant els 25mb.
        • Les comunicacions orals seran defensades pel primer autor/a a les hores i lloc indicats prèviament.
        • El primer autor/a ha d'enviar la presentació en format PowerPoint abans del dia 30 de setembre de 2024 a través de la web ccism.ascisam.cat

        Pòsters

        • Els pòsters s’exposaran en format paper (90 cm d’ample per 95 cm de llargada).
        • En el pòster haurà d’aparèixer en l’encapçalament o al peu de pàgina: VII Congrés Català d’Infermeria de Salut Mental.
        • Els pòsters que el comitè científic seleccioni per optar a premi, seran defensats pel primer autor/a a les hores i lloc indicats prèviament. Temps de presentació dels pòsters: 7 minuts (1 minut addicional per torn de preguntes). Es valorarà rigorosament el compliment del temps.
        • El primer autor/a ha d'enviar el pòster en format Pdf o fomat jpg. abans del dia 30 de setembre de 2024 a través de la web ccism.ascisam.cat

        PREMIS


        ESTUDIS FINALITZATS


        Comunicacions orals

        1er Premi: dotació econòmica de 400 €, certificat acreditatiu i una inscripció gratuïta pel VIII Congrés Català d’Infermeria de Salut Mental.
        2n i 3r Premi: certificat acreditatiu i una inscripció gratuïta pel VIII Congrés Català d’Infermeria de Salut Mental.

        Pòsters

        1er Premi: dotació econòmica de 200 €, certificat acreditatiu i una inscripció gratuïta pel VIII Congrés Català d’Infermeria de Salut Mental.
        2n i 3r Premi: certificat acreditatiu i una inscripció gratuïta pel VIII Congrés Català d’Infermeria de Salut Mental.



        EXPERIÈNCIES

        Premi a la millor experiència: certificat acreditatiu i una inscripció gratuïta pel VIII Congrés Català d’Infermeria.


        PROJECTES DE RECERCA

        Premi al millor projecte de recerca: certificat acreditatiu i una inscripció gratuïta pel VIII Congrés Català d’Infermeria.